Atlantic Championships 2019

Afgelopen mei vonden in Cardiff (Wales) de Atlantic Championships 2019 plaats. Van Ons Kinnehim deden hier 5 leden aan mee. Op deze pagina worden alle berichten en het dagelijks verslag bij elkaar gebracht. Vind u ze niet meer op de pagina’s Berichten of Nieuws, dan staan ze dus hier.

Veel spelers van Ons Kinnehim op de Atlantic Championships in Cardiff (Wales) in mei.

Van 10 – 23 mei a.s. worden in Cardiff (Wales) de Atlantic Championships gespeeld. Disciplines singles, pairs, triples en fours zullen strijden om een kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen, die in 2020 in Australië worden gehouden. Veel spelers van ons clubje zullen hieraan als Nederlands team deelnemen, t.w. bij de dames Elly Dolieslager, Betty Schiltman en Ineke Nagtegaal. Zij worden vergezeld van Saskia Schaft van Almere B.C. en Norma Duin van Haarlem Bowls. Bij de heren zijn het Jan Dolieslager en Frank de Vries die gaan spelen. Het herenteam wordt aangevuld met Peter Snel en Henri Frost van OSV Breda en Jan Reinders van Almere B.C. We zullen de resultaten van het Nederlandse team en uiteraard onze spelers op de voet volgen. Voordat het zover is, vindt eerst nog een trainingssessie plaats op ons veld aan de Zomervaart, en wel op 21 en 22 april a.s.

Direct info over de Atlantic Championships

Voor het laatste, meest actuele nieuws en uitslagen van de Atlantic Championships in Cardiff klik je op deze link: https://www.welshbowls.co.uk/atlantic-rim-2019/tournament-schedule . Hier kun je praktisch live de standen volgen. Met dank aan Wouter Meyboom voor deze tip.

een mooie promotiefilm van de Atlantic Championship

Hoi allen,
Hieronder een link van een mooie promotiefilm van de Atlantic Championship.
Grappig om te zien omdat Saskia en ik de greens al hebben gezien.
Veel plezier er mee.
Jan Reinders.

Het dagelijks verslag van onze correspondent Rita Schrijber

Dag 1: de reis

Afgelopen dinsdag, 7 mei, is het Nederlands team vertrokken voor deelname aan de Atlantic Championships te Cardiff in Wales. Er werd gestart, jawel, vanaf de Zomervaart bij onze green, met 3 auto’s compleet volgeladen. Via Duinkerken is de oversteek gemaakt naar Groot Brittannië en de reis vervolgd. We vernamen dat zij goed zijn aangekomen.
Er zijn 2 trainingsdagen gepland, vrijdag a.s. starten de officiële wedstrijden. Zoals reeds gemeld: onze club is rijk vertegenwoordigd in het Nederlandse team. Elly Dolieslager, Ineke Nagtegaal en Betty Schiltman worden gecompleteerd met Saskia Schaft van ABC en Norma Duin van Haarlem Bowls. Zij vormen het complete damesteam dat zal deelnemen aan alle disciplines, t.w. singles, pairs, triples en fours. Nederland kon door verschillende oorzaken geen compleet herenteam formeren. Van onze vereniging spelen Jan Dolieslager en Frank de Vries aldaar de heren pairs, terwijl Frank de single wedstrijden voor zijn rekening neemt. Jan Reinders reist met het team mee als teammanager. Dit toernooi is een kwalificatietoernooi voor het Wereld Kampioenschap volgend jaar in Australië. Per discipline zal er worden gekwalificeerd, dus Nederland heeft alle mogelijkheden een plekje te veroveren. We wensen het team dan ook alle succes daar en zullen de prestaties op de voet volgen en via de site publiceren.

Dag 3: de voorbereidingen

Afgelopen 2 dagen hebben de Nederlandse dames en heren gebruikt om te trainen, waarbij verdeeld over de dagen de 4 clubs, waar de wedstrijden worden gehouden, bezocht zijn. Het viel het team niet mee, de grasbanen zijn enorm zwaar, zelfs zwaarder dan we gewend zijn in Australië. Om zich heen kijkend viel het de spelers op, dat de andere deelnemers hier geen problemen mee hadden. Het zal dus een zware klus worden enigszins tegenstand te bieden, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, je weet maar nooit.
Morgen, vrijdag, wordt het menens en beginnen officieel de wedstrijden.
We zullen de resultaten van onze spelers op de voet volgen.

Speeldagen 1 en 2

Vrijdag 10 mei, speeldag 1

Deze eerste speeldag stonden heel wat wedstrijden op het programma.
De heren pairs beten het spits af tegen Isle of Man, helaas toch na fantastisch spelen geen overwinning. De heren van Isle of Man haalden 26 punten, tegen Nederland 18. Jammer! De dames fours deden betere zaken. Zij traden aan tegen Turkije en wonnen met de cijfers 19-8, mooie overwinning! De dames singles kende voor Saskia wat haperingen. Het programma startte met een bye, waarna zij moest aantreden tegen de speelster van Turkije. Deze was echter betrokken bij een auto-ongeval, zodat ook deze wedstrijd een bye werd.
Later die dag was Schotland de tegenstandster; zij had al 2 wedstrijden gespeeld. Saskia kon het niet bolwerken, de Schotse speelde de jack lang en met het zware veld kon Saskia het niet aan. Zij verloor met 7 tegen 21. De heren pairs hadden Israël nog op het programma staan. De wedstrijd ging gelijk op, bij het voorlaatste end stond het 16-16. Het laatste end lagen Jan en Frank goed bij de jack, echter Israël bracht de jack naar achteren, 2 plus punten. Uitslag Nederland 16 – Israël 18.
De dames fours speelden ook tegen Schotland, maar ja, tegen deze cracks was het ook moeilijk een overwinning te scoren. Toch werd er goed tegenstand geboden, uiteindelijk was de uitslag Nederland 9 – Schotland 20.

Zaterdag 11 mei, speeldag 2

Er werd gestart met goed weer, het zonnetje doet goed zijn best.
De heren speelden in de morgen tegen Tsjechië, eigenlijk geen partij, uitslag Nederland 31 – Tsjechië 4.
De dames fours traden aan tegen Zuid Afrika, een fraaie wedstrijd, maar Zuid-Afrika ging er met de winst vandoor, 12 tegen 17.
Saskia nam het op tegen Malta, na een achterstand van 6 punten had zij de green onder de knie en won met 21 – 7, mooi resultaat. Verder staan deze dag nog op het programma:
Pairs heren tegen Wales,
Single dames tegen Botswana,
de dames fours hebben een bye.

Speeldag 3, zondag 12 mei

Twee uitslagen heeft u nog tegoed van speeldag 2.
Saskia speelde de single tegen Botswana en won na een spannende partij met 21 – 19! De heren pairs moesten aantreden tegen Wales, geen gemakkelijke opgave. Maar ze wierpen alles in de strijd en overwonnen! Uitslag 16-14 voor Nederland. Een grootse prestatie.

Speeldag 3.
Onder goede weersomstandigheden in Wales moest Saskia, single dames, aantreden tegen Frankrijk, dat voor het eerst op een dergelijk toernooi deelneemt. En niet zonder resultaat: de Française ging er met de winst vandoor, zij won met 21 tegen 16. De dames fours speelden tegen Isle of Man. Na een flinke achterstand wisten zij het tij te keren en wonnen met 23-12. De heren pairs moesten het opnemen tegen Malta. Helaas, ze konden de green niet onder de knie krijgen en verloren de strijd met 31 tegen 5. Gauw vergeten deze wedstrijd… Single dames, dus Saskia, speelde vervolgens tegen Isle of Man; zij won met 21-16 na een bittere strijd, maar met goed resultaat! De dames fours namen het op tegen Kenia, een wedstrijd met ergernissen over de houding van de Keniaanse dames. Dat kwam het spel niet ten goede, de Nederlandse dames verloren, uitslag 22 tegen 6. De heren pairs hadden vervolgens een flinke tegenstander aan Jersey, zij moesten dan ook het onderspit delven en verloren met 7-24. Dit was speeldag 3 met een resultaat wat voor ons landje zo gek nog niet is.

Speeldag 4, maandag 13 mei

We gaan verder met dag 4, maandag 13 mei, met werkelijk geen slechte resultaten. De heren pairs traden aan tegen Schotland, niemand minder dan Alex Marshall en Paul Foster waren de tegenstanders.
Frank en Jan gaven goed partij, het lukte zelfs op zeker moment van een flinke achterstand een voorsprong te halen van 15 tegen 12. Echter het tij keerde, bij onze jongens ging alles net niet, bij de Schotten trad de precisie in. Frank en Jan verloren met 15-23, maar kunnen terugkijken op een goede partij. De dames fours namen het op tegen Malta, met goed resultaat: zij wonnen met 15-11, mooi gedaan. De dames kunnen zich nog kwalificeren als zij van Namibië, de volgende tegenstander, winnen en als Malta verliest. We wachten het af. De heren pairs moesten daarna spelen tegen Frankrijk en met stabiel spel wisten zij te winnen met 20 tegen 7. Single dames. Saskia trad aan tegen Cyprus en won overtuigend met 21-4. Met deze overwinning is zij al zeker van kwalificatie voor de WK volgend jaar, een knappe prestatie. Dames fours speelden tegen Guernsey, maar gingen ten onder met 7 tegen 16. De heren pairs spelen vandaag nog tegen Botswana, de uitslag is nog niet bekend. Dat was het weer voor de 4e speeldag.

Speeldag 5, dinsdag 14 mei

Maar… u hebt eerst nog de uitslag te goed van de laatste wedstrijd van dag 4, de heren pairs tegen Botswana. Helaas ging de winst naar Botswana, ondanks goed spel van Jan en Frank.
Het werd 19-16 voor Botswana. Op dag 5 konden zij aantreden tegen Cyprus, deze wedstrijd wisten zij met winst te eindigen; de heren wonnen met 18 tegen 12. De dames fours namen het op tegen Namibië, maar moesten het onderspit delven, uitslag 13 tegen 22. Saskia moest dit keer tegen Wales aantreden. Zij ging voortvarend van start, binnen de kortste keren was de stand 19 tegen 9 voor Wales. Echter, Wales gooide de jack zeer kort, waar Saskia slecht op kon anticiperen, met nog 2 ends te gaan was de stand 19-19. Toch wist Saskia de winst nog naar zich toe te trekken, uitslag 21-19. Bij deze wedstrijd was er op een gegeven moment een verschil bij het noteren van de score. Gelukkig was Jan Reinders aanwezig, die de score ook bijhield. Vandaag staan nog op het programma de pairs heren tegen Kenia, terwijl Saskia nog tegen Engeland moet spelen. We houden u op de hoogte.

Updates speeldag 5, dinsdag 14 mei

U heeft van ons nog tegoed de uitslag van de heren pairs tegen Kenia. Dit eindigde in een gelijk spel, 16-16, een prima prestatie. Saskia nam het op tegen Engeland, zeker niet de minste tegenstander! Ondanks mooi spel ging Saskia ten onder, ze verloor met 16-21. Deze wedstrijd was niet meer van invloed op de kwalificatie voor de WK, die had Saskia al binnen. Dit waren de laatste wedstrijden van de 1e week van het toernooi. De spelers hebben 2 dagen vrij, zodat vrijdag a.s. de andere disciplines zullen worden gespeeld, dus voor Nederland bij de dames de pairs en triples, bij de heren speelt Frank de single. We houden u op de hoogte.

Speeldag 8, vrijdag 17 mei

Na twee rustdagen moesten de teams, heren single, dames pairs en triples op wedstrijd dag 8, vrijdag, weer aantreden. De pairs dames namen het op tegen Isle of Man, met goed resultaat, zij wonnen met 19-10, mooi resultaat!
De triples speelden tegen Namibië een ferme partij, het ging gelijk op tot aan het laatste end, toen stond het 18-18, en warempel onze dames wisten de winst binnen te halen en wonnen met 20 tegen 18. Frank, als heren single, nam het op tegen Engeland, geen geringe opgave. Hoewel hij goed partij gaf kon hij het niet bolwerken, uitslag 10 tegen 21. De dames triples speelden vervolgens tegen Zwitserland. Of zij dit nu te licht opvatten, zij gaven een grote voorsprong weg, eerst nog met 14-3 voor, de wedstrijd kantelde en werd gewonnen door Zwitserland, die kon bogen op een uitstekende lead. Ja, zo kan het ook gaan in bowls. Uitslag 14-18 voor Zwitserland. Frank moest nog spelen tegen Argentinië, deze wedstrijd eindigde hij goed, hij won met 21-16, vervolgens speelde hij deze dag nog tegen Zuid-Afrika, helaas, de winst ging naar dit land met de score 14-21. De wedstrijden van zaterdag zijn nog niet gepubliceerd op de site van World Bowls. We houden contact.

Speeldagen 9 en 10

Zaterdag 18 mei, speeldag 9.

U heeft nog een paar uitslagen tegoed van wedstrijddag 9, gisteren, zaterdag.
De dames pairs traden aan tegen Turkije, met goed resultaat, zij wonnen met 29-14, na deze overwinning staan de dames 3e in de poule, echter zij ontmoeten nog geduchte tegenstanders in Engeland, Ierland en Schotland. We zullen het zien! De dames triples moesten het opnemen eerst tegen Schotland, daarna Engeland. Helaas, beide wedstrijden werden verloren, maar ja, deze landen kennen het ultieme bowlsspel. Het is dus geen schande hiervan te verliezen.

Zondag 19 mei, speeldag 10.

Ook de dames pairs moesten het deze dag opnemen tegen Engeland, Tja, ook hiervan werd verloren met de cijfers 3 – 28. En de wedstrijd tegen Ierland werd verloren met 12 – 22. Dames, even slikken … De dames triples ontmoetten Kenia, zij speelden een zeer goede wedstrijd en wonnen met 21-12.
Vervolgens traden zij aan tegen Frankrijk, de dames hadden de smaak te pakken, zij wonnen met 24-8, na een achterstand van 5-1.
Mooi resultaat! Frank had bij de heren singles een minder goede dag. Hij verloor van Kenia met de cijfer 15-21 en van Isle of Man met 16-21.
Frank, volgende keer weer beter.

Speeldag 11, maandag 20 mei

Eerst moeten wij u nog melden, dat Frank jl. zaterdag bij de heren singles nog 2 wedstrijden heeft gespeeld; tegen Jersey moest hij het net afleggen, hij verloor met 21 tegen 19, een pittige wedstrijd. Vervolgens stond Wales voor hem op het programma, en deze kon hij royaal winnen met 21-10, een mooie overwinning. We gaan nu verder met speeldag 11, maandag. De dames triples traden aan tegen Isle of Man en wonnen met 26-14. Vervolgens was Jersey de tegenstander; Elly, Betty en Saskia lieten sterk spel zien en wonnen met 26-13.
Door een grillig verloop in de poule maken de dames nog kans op de play-off en op kwalificatie. We wachten het af, ze moeten nog spelen tegen Kenia (heel sterk team) en Zimbabwe. Dames pairs: de dames speelden tegen Schotland en wonnen met 14-13, wat een spannende wedstrijd, chapeau voor Ineke en Norma. Vervolgens was Frankrijk de tegenstander. Bij deze wedstrijd was het stuivertje wisselen, dan wel lag Nederland goed, dan wel Frankrijk. Bij aanvang van het laatste end stond het 16 tegen 19 voor Frankrijk. Met de laatste bowls nam Norma echter de jack mee naar achteren, zodat de dames 6 punten scoorden, dus gewonnen met 22-19! Ook de dames pairs kunnen de play-off nog halen en zelfs zich kwalificeren. Heren singles: Frank speelde tegen Botswana, helaas hij verloor met 18-21, Vervolgens speelde hij tegen Jamaica, hij revancheerde zich en won met 21-10. Ook Frank houdt nog kans op kwalificatie. Wordt vervolgd.

Speeldag 12, dinsdag 21 mei

Feest! het dames triplesteam heeft zich naast de kwalificatie geplaatst voor de play-off, die morgen van start gaat. Vandaag traden zij aan tegen Zimbabwe, een geduchte tegenstander, echter de dames lieten zich niet van de wijs brengen en wonnen met 17-13. Een geweldig resultaat! Heren singles: Frank speelde tegen Guernsey, hij wist helaas niet te winnen, uitslag 21-13 in zijn nadeel. De volgende wedstrijd tegen Frankrijk verliep voor hem gunstiger, de Fransman was wel een geduchte tegenstander, maar Frank won met 21-15. Of Frank de kwalificatie haalt is afhankelijk van de concurrentie, we wachten af. Dames pairs, dat was ook een wedstrijd tegen Zimbabwe. Onze dames legden het helaas af, ze verloren met 17-21, ondanks goed spel van Norma en Ineke. Helaas hierdoor geen 3e plek, geen play-off. We gaan morgen verder! Gr. Rita

Speeldag 13, woensdag 22 mei, de play-off

De dames triples moesten het in de play-off opnemen tegen het sterke Ierland. Helaas, helaas, de dames konden het niet bolwerken en misten ook hun goede spel van gisteren. Tja, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Zij verloren met 8-16. Niettemin een prachtige prestatie om zo ver te komen. Chapeau! Het Nederlands team is hiermee uitgespeeld. Zij kunnen nog genieten van de finalewedstrijden en worden a.s. vrijdag terug verwacht in Nederland.