Guernsey EK 2019

Europees Kampioenschap op 22 september van start op Guernsey

Op zondag 22 september start het Europees Kampioenschap Bowls op Guernsey. Nederland is hierbij vertegenwoordigd door 2 van onze leden, en wel Ineke Nagtegaal en Maus van Tol. Tevens spelen Guurtje Copier en Henry Frost. Het toernooi duurt tot 27 september a.s.
We zullen de resultaten van onze spelers op de voet volgen en per dag een update verzorgen op de website.

Het bestuur.

NB: dit tweejaarlijks event wordt verzorgd door de European Bowls Union (EBU) en dit keer gehost door Guernsey. Op de site van de EBU wordt ook de volledige stand bijgehouden in een spreadsheet.

Een dagelijks verslag van de wedstrijden

Een moeizame start voor het Nederlands team

Vandaag, zondag, zijn de wedstrijden gestart op het EK bowls.
Na een trainingsdag op zaterdag moesten alle spelers aantreden in de mix fours wedstrijden. Dat waren er 3 vandaag, en wel tegen Israël, het President Select team en Schotland. Helaas, ons team bestaande uit Ineke, Maus, Guurtje en Henry, kon het in alle 3 de wedstrijden niet bolwerken.
Deze werden alle verloren, een matige start dus. Voor de uitslagen: zie de spreadsheet van de EBU.
Niettemin, morgen nieuwe kansen, dan worden de dames-heren pairs gespeeld, ook 3 wedstrijden ieder, een pittig programma.
Succes, we zullen de resultaten afwachten.
Gr. Rita.

De tweede speeldag.

Vandaag, maandag de 23e, speelden de dames Ineke en Guurtje de 1e wedstrijd tegen Spanje: eerste set verloren, 2e set gewonnen, met zoals Ineke zei: een betere green maar wel met weinig curve, tja, het is gras…
De 2e wedstrijd tegen Duitsland werd gewonnen, ondanks de stromende regen met 5-3 en 8-3.
De 3e wedstrijd tegen Cyprus kon het weer niet slechter; de bowls vlogen alle kanten op, de zeemleren lappen hielpen niets, Cyprus won de 1e set en de 2e set werd gelijk gespeeld.
“Normaal is het subtropisch op Guernsey werd er gezegd, maar we hebben er nog niets van gemerkt” aldus Ineke. Wat een pech.
Van onze correspondent ter plekke, Ineke dus, ook nog het verslag van de mannen.
Maus en Henry speelden eerst tegen Frankrijk, 1e set verloren, 2e set gewonnen.
Tegen Jersey iets minder resultaat, werd met 12-3 en 13-2 verloren.
Schotland was al helemaal een maatje te groot, verloren met 19-0 en 19-2. Jammer, maar houd moed!.
Morgen weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. We houden u op de hoogte.
Overigens: het spreadsheet waar we eerder naar verwezen blijkt niet zo actueel te zijn. Ook vandaag was het na 23.00 uur nog niet bijgewerkt. Minpuntje voor de organisatie …

Speeldag 3 (mixed pairs)

Deze dag, speeldag 3, stond in het teken van de mixed fours. De Nederlanders startten tegen Zwitserland; je zou denken een makkie, niets was minder waar.
De Zwitsers speelden uitstekend en wisten ons team steeds af te troeven, dus wedstrijd verloren ondanks het droge weer, wel met veel wind.
Wedstrijd 2 was tegen Ierland, een geduchte tegenstander door de jaren heen. Toch gaven de Nederlanders goed partij, het was een goede wedstrijd, echter de skip van Ierland wist iedere keer weer onze hoop teniet te doen door zijn bowl goed te plaatsen. Helaas, de wedstrijd verloren met 11-3 en 10-3.
In wedstrijd 3 kwam het Nederlands team Cyprus tegen, ook deze wedstrijd loog er niet om: de 1e set werd gewonnen met 5-3 en in de 2e set was de stand bij het laatste end 4 tegen 6. Nederland had dus 3 punten nodig om te winnen, ze lagen met 2 bowls bij de jack, dus hadden ze nog 1 punt nodig om de winst binnen te slepen.
Guurtje deed wat van haar verwacht werd, zij plaatste de winnende 3e bowl perfect, 2e set gewonnen met 7-6, dus wedstrijd gewonnen!
Dat was het weer, tot morgen.

(halve) Speeldag 4

Vandaag, woensdag, was een halve wedstrijddag.
De dames moesten het opnemen tegen Engeland, geen geringe tegenstander. Het ging gelijk op, na 6 ends met de stand 5-4 voor Nederland. echter, de skip van Engeland nam met een mooie drive de jack mee de ditch in, uitslag 5-7 in het voordeel van Engeland. De 2e set verliep ook spannend, de skip van Engeland moest toch steeds aanvallen, de uitslag bleef steken op 5-5 waardoor Engeland dus toch heeft gewonnen.
De heren hadden Duitsland als tegenstander, ze hadden niet veel in te brengen , uitslag 8-6 en 10-1 voor Duitsland.
De middag werd besteed aan een rondrit over het eiland, aangeboden door de organisatie.
Morgen verder.

Speeldag 5

Bij aankomst vanochtend op de green moesten de dames een uur wachten, het had de afgelopen nacht zo geregend, dat de green nog niet te bespelen was.
Uitgerekend moesten Guurtje en Ineke op de zwaarste baan spelen, dus dat maakte het extra moeilijk tegen Jersey. Deze spelers redden het met veel tikkie-takkie bowls, jammer voor onze dames. De wedstrijd werd verloren met 13–1 en 6-4.
Wedstrijd 2 was tegen Zweden; de 1e set eindigde in 13-5, in de 2e set waren de Zweedse dames succesvol met veel smijtwerk, deze eindigde in 7-6, dus deze wedstrijd wonnen onze dames. Het was gelukkig wel droog, maar we hadden erg veel last van harde wind.
De derde wedstrijd was tegen het sterke Schotland. Toch was het een spannende wedstrijd, de uitslag zegt niet altijd alles. De Schotse dames overlegden veel met hun coach, onze speelsters konden het echter niet bolwerken, uitslag 3-12 in de 1e set. In de 2e set stond het na 6 ends 4-5, echter de Nederlandse dames konden geen punten meer binnenslepen, eindstand 4-7.
De heren namen het op tegen Zwitserland: het lukte hen niet te winnen, de wedstrijd werd verloren met 7-3 en 7-5. De 2e wedstrijd tegen Wales was niet veel beter, verloren met 9-6 en 3-1.
Ook in de derde match tegen Spanje konden ze het niet bolwerken, uitslag 7-5 en 12-1.
Morgen, vrijdag de 27e, volgt nog een mixed fours wedstrijd, waarna de parade zal plaatsvinden, gevolgd door een diner. Het EK komt dan tot een eind.

De afsluiting

J.l. vrijdag de 27e stond nog een wedstrijd op het programma, de mix fours tegen Frankrijk. Helaas, deze wedstrijd, die begon met zonnig weer, werd verloren: 10-4 en 9-2.
De regen kwam na deze wedstrijd weer met bakken naar beneden, zodat de sluitingsceremonie binnen werd gehouden.
Het zit erop voor onze spelers, we wensen ze een goede reis terug.

Naschrift van de redactie

De organisatie heeft nogal wat problemen gehad met haar spreadsheet met uitslagen. Zeker de eerste dagen werd deze niet bijgewerkt. Inmiddels is dit probleem opgelost en zijn alle uitslagen er in bijgewerkt.